Alkmaar

Bezoek Alkmaar voor de eerste keer en je zult haar nooit meer vergeten. Een stad met een mooi en zichtbaar verleden. Dwalend langs de monumenten, grachten, winkels, musea en terrassen zal je verbaasd zijn over de schoonheid van het oude centrum. Bekend van de kaasmarkt, die in het seizoen twee keer in de week plaats vindt.

Dwalend door de kleine straatjes kom je de meest verrassende dingen tegen maar ook met een boot kan je over de grachten door de stad zwerven en krijg je een heel andere kijk op Alkmaar. De stad bruist van de activiteiten. Landbouwdag en Lappenmarkt, Kaeskoppenstad, Zomer op het plein, Zaterdagmarkt, te veel om op te noemen.

Niet alleen overdag maar ook in de avonduren kun je je vermaken. Naast talloze restaurants, cafés en terrassen beschikt Alkmaar ook over een prachtige bioscoop (7 zalen), een filmhuis, theater De Vest en poppodium De Victorie. Voor de exacte informatie kun je het beste terecht op de website van Alkmaar Prachtstad.

Bergen

Wie het mystieke Bergen binnenrijdt begrijpt meteen waarom dit van oorsprong een kunstenaarsdorp is. Het gefilterde licht dat door de bomen valt, de lommerrijke lanen en de unieke ligging tussen bos en duin – de inspiratie borrelt als vanzelf op.

Het dorp heeft tal van activiteiten. Allereerst de Kunst Tiendaagse waar veel landelijke kunstenaars gratis toegankelijke exposities en workshops organiseren. Verder zijn er de hele zomer lang iedere week avondmarkten. Jazz and Sail met door het hele dorp optredens, gratis en betaald. Het is een levendig dorp, zien en gezien worden is er het motto. En dat op slechts drie kilometer afstand van de badplaats Bergen aan Zee, waar je heerlijk kunt recreëren op het strand!

Het VVV Hart van Noord Holland heeft alle tips voor Bergen al voor je verzameld.

Schagen

Op een oude terp, langs de westkant van de Westfriese Omringdijk, ligt Schagen. De gemoedelijke sfeer is voelbaar wanneer je door de smalle winkelstraatjes loopt of aanschuift bij één van de terrassen rond het gezellige marktplein, tegenover de Grote Kerk. Rondom de kerk waan je je elke donderdagochtend in het Schagen van lang geleden.

Tijdens de Westfriese Markt (van eind juni tot begin september) waan je je in Schagen in lang vervlogen tijden. Vergaap je aan de kleurrijke optocht van historische voertuigen en Schagenezen in typisch Westfriese kledij en bekijk de oude ambachten die getoond worden.

Zit het weer tegen? Dan is winkelcentrum Makado om de hoek een uitkomst. Bij het Boerderij- en Rijtuigmuseum Vreeburg of het Automuseum Schagen is het ook altijd droog. Een must voor de liefhebber.

Holland Boven Amsterdam helpt je bij het ontdekken van Schagen.

Hoorn

Wanneer je Hoorn binnenkomt valt één ding meteen op: de stad is prachtig, sfeervol en veelzijdig. De geschiedenis van deze machtige VOC-stad kom je op elke straathoek nog tegen. De pakhuizen, havens en voorname huizen, werkelijk álles ademt de welvaart van de zeventiende en achttiende eeuw uit, toen Hoorn Amsterdam naar de kroon stak en handelsbetrekkingen met Azië onderhield. Bezoek het Westfries museum eens en maak kennis met de boeiende geschiedenis van de hoofdstad van West-Friesland.

Ook het moderne Hoorn is een lust voor het oog. Van luxe terrassen, hippe modewinkels tot culturele ontmoetingsplekken. Neem bijvoorbeeld het museum van de Twintigste Eeuw. Hier zie je de veranderingen in ons leven van de afgelopen eeuw. Het is een feest van herkenning. Dit alles is aanwezig in deze havenstad aan het Hoornse Hop. Meer informatie vind je op de website van Holland Boven Amsterdam.

Een leuke activiteit om te ondernemen is een ritje met de Stoomtram Hoorn-Medemblik waarbij je een prachtige rit maakt door het West Friese landschap.

Schoorl

Onder aan de hoogste en breedste duinen van het land ligt het vriendelijke dorp Schoorl. Deze kustplaats heeft misschien wel het mooiste duingebied van Noord-Holland, maar is daar altijd bescheiden onder gebleven. In tegenstelling tot de andere kustplaatsen heeft Schoorl nooit pretenties gekregen: naar het strand ga je gewoon op de fiets.

Hier kwam in de vorige eeuw ongehuwde jeugd uit de wijde omgeving op de zaterdag voor Pinksteren bijeen om een partner te zoeken op de Meidenmarkt. Dit gebeurde in het centrum van het dorp - op het ruim vijftig meter hoge klimduin – waar de kinderen zich nu met plezier naar beneden laten rollen. Hier zit al ruim een eeuw hetzelfde café. En de bomen? Die hebben het de afgelopen eeuwen allemaal aangezien en zijn mooi oud geworden.

Ontdek meer Schoorl op de website van VVV Hart van Noord Holland.

Schoorlse Duinen

Niet bang voor een beetje klimmen en dalen? Bezoek dan de Schoorlse Duinen, Nederlands breedste en hoogste duingebied, in de kop van Noord-Holland. Een geweldige omgeving met prachtige duinen én volop ruimte om uit te waaien.

Een eeuw geleden was het hier één grote zandbak, ontoegankelijk en mysterieus. Tijdens de recessie, de jaren twintig van de vorige eeuw, heeft men bossen aangeplant en paden aangelegd. Zo werd het gebied toegankelijker en kreeg het landschap een vriendelijker en afwisselender aanzicht.
Nu broeden er tientallen vogelsoorten, groeien er de mooiste paddenstoelen en speelt het zonlicht met duizenden boomblaadjes. De meer dan 60 kilometer aan wandelpaden brengen je naar de stuivende duinen, oude bossen of het strand waar de zee in ieder jaargetijde een ander panorama laat zien.

Voor meer informatie verwijzen wij je door naar Noord Hollandse Duinen en Bossen.

Noord Hollandse kust

Op nog geen tien kilometer afstand ligt het Noordzeestrand. Een plek voor ontspanning en ontmoeting, voor rust maar ook voor recreatie in velerlei vorm. De zee is dynamisch, altijd in beweging en verveelt nooit.

Ook de weg erheen is al de moeite waard. De route loopt langs bos en duin. Wanneer je besluit om de fiets te nemen vind je de rustigste stranden en kom je langs de mooiste plekken in het duingebied. Neem de gok en laat je verrassen.

Weten wat de Noord Hollandse kust te bieden heeft? Kijk op de pagina Noord Hollandse Stranden van Holland Boven Amsterdam.

De Westfriese Omringdijk

De Westfriese Omringdijk. De Vlotbrug is gelegen aan de Westfriese Omringdijk, een dijk die al sinds de elfde eeuw West-Friesland tegen het water beschermt. Over en langs de dijk loopt een fietsroute van maar liefst 143 km lang. Deze is in ongeveer 10 uur af te leggen. Meer informatie vind je op de pagina van De Westfriese Omringdijk.

Op de route zijn veel musea te vinden, van een Kaasmuseum tot een Stoommachinemuseum. Een deel van de weg loopt langs het IJsselmeer en het Markermeer en een ander deel voert je juist door verschillende steden en dorpen.

De dijk is erg geliefd door mensen welke de hele regio willen zien omdat je langs alle belangrijke plekken komt. Je wordt langs plaatsen als Hoorn, Alkmaar, Schagen en Medemblik geleid . Het is verstandig je vooraf in te lezen zodat je al kunt plannen waar je onderweg gaat pauzeren en wat je wilt bezichtigen.

Enthousiast geworden van de omgeving?

Bekijk nu de beschikbaarheid.